In acest articol, vom explora programul de nunti pentru anul 2024 conform calendarului ortodox si vom raspunde la intrebarile legate de perioadele in care se desfasoara sau nu se fac nunti. Vom aduce in discutie importanta zilei de Paste in stabilirea datelor pentru evenimente, precum si motivul pentru care luna mai poate fi evitata pentru organizarea nuntilor. Asadar, vom oferi informatii detaliate despre cand se pot organiza nunti in anul 2024 si cand este recomandat sa se evite, in conformitate cu calendarul ortodox si traditiile religioase. Pentru a avea o imagine clara asupra programului de nunti in 2024, va invitam sa cititi mai departe.

Cand nu se fac nunti in 2024?

Perioadele in care nu se fac nunti in anul 2024:

Calendarul ortodox impune restrictii si perioade in care este evitata organizarea nuntilor. Aceste perioade de evitare reflecta traditiile si invataturile bisericesti. Iata cateva dintre perioadele semnificative in care nuntile sunt descurajate sau chiar interzise:

 • Perioada Postului Mare (18 martie – 4 mai)
 • Saptamana Mare (Saptamana Patimilor) (24 martie- 30 martie)
 • Saptamana Luminata ( Este o intreaga saptamana si incepe fix dupa prima zi de paste, mai exact 6 mai si dureaza pana pe 12 mai)
 • Luna Mai
 • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august; 13-14 septembrie
 • De luni dupa Lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (11 martie-12 mai);
 • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (27 iunie -28 iunie)
 • In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august);
 • In Postul Nasterii Domnului – Craciunul (14 noiembrie – 24 decembrie);
 • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).
 • Rusaliile (Pogorarea Duhului Sfant) – 23, 24 iunie 2024
 • Inaltarea Domnului – 9 mai 2024
 • Inaltarea Sfintei Cruci – 14 septembrie

Cand se fac nunti in 2024?

Perioadele favorabile pentru organizarea nuntilor in anul 2024:

In general, anul 2024 ar putea continua sa reflecte diversitatea in ceea ce priveste datele si locurile de desfasurare a nuntilor. Multi oameni aleg sa-si organizeze nuntile in functie de anotimp, preferinte personale sau date speciale pentru cuplul respectiv.

In multe regiuni, nuntile sunt preferate in sezoanele mai calde, cum ar fi primavara sau vara. Totusi, unele cupluri prefera nuntile de iarna sau de toamna.

Primavara: Multe cupluri aleg lunile de primavara pentru nunti, deoarece vremea este mai blanda, apar florile si exista o atmosfera proaspata si plina de viata. Un motiv bun pentru care ai putea avea o locatie plina de culori vii de primavara cu o gradina/curte/terasa superba, amenajata pentru voi si invitatii vostri.

Vara: Luna de vara (iunie-august) este cea mai populara perioada pentru nunti. Vremea este, in general, calda, iar zilele sunt mai lungi, oferind mai mult timp pentru evenimente in aer liber.

Toamna: Fiind cunoscuta pentru un peisaj spectaculos, multe cupluri aleg sa organizeze nunta in lunile de toamna (septembrie-noiembrie). Culorile frunzelor schimbatoare pot adauga o nota frumoasa evenimentului.

Iarna: Unele cupluri prefera farmecul iernii, alegand luna decembrie sau chiar lunile de iarna pentru nunti. Decorul de iarna si atmosfera festiva pot oferi o experienta unica.

Pastele 2024 si calendarul ortodox – de ce nu se fac nunti în luna mai?

Motivul pentru care nu se fac nunti in luna mai:

Potrivit traditiei si calendarului ortodox, in luna mai se desfasoara perioada postului Pastelui. In aceasta perioada, credinciosii sunt intr-o stare de rugaciune si abstinenta, iar evenimentele festive, precum nuntile, sunt amanate pentru a se respecta aceasta perioada de pregatire spirituala. Este important de mentionat ca, in anul 2024, Pastele ortodox cade pe data de 5 mai, iar postul care precede aceasta sarbatoare are o durata de 40 de zile. Astfel, in intervalul postului, care include si luna mai, se evita organizarea nuntilor pentru a permite credinciosilor sa se concentreze pe practicile religioase si sa se pregateasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului.

Astfel, in conformitate cu traditia si calendarul ortodox, in anul 2024, nuntile nu se vor desfasura in luna mai, ci vor fi programate in alte perioade ale anului, dupa incheierea postului si a sarbatorilor religioase majore.

In concluzie, alegeti data care va reprezinta si tineti cont de preferintele personale, dar si de disponibilitatea locatiilor si a furnizorilor. Indiferent de perioada aleasa, important este sa va bucurati de fiecare moment si sa creati amintiri frumoase alaturi de cei dragi.

Cu muzicalitate si voie buna,

Echipa The Monkeyz 🎼🥰

Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *